De Twijnstraat door een 1,5 meter bril

De afgelopen periode is Centrummanagement Utrecht door de gemeente Utrecht benaderd over meldingen van bezoekers aan de Twijnstraat. Bezoekers die zich zorgen maken over de beperkte ruimte om elkaar te passeren en het soms intensieve verkeer: fietsers, voetgangers en auto’s.

Gepercipieerde drukte

Vanuit CMU hebben we aangegeven dat ondernemers alles op alles zetten om veilig, verantwoord en gastvrij bezoek mogelijk te (blijven) maken. We hebben ook benadrukt dat het belangrijk is om bij de meldingen van bezoekers oog te hebben voor de realiteit en de relativiteit van gepercipieerde drukte: nu het vrijwel overal extreem rustig is, zullen mensen het op sommige plekken sneller ervaren of vinden dat er (te)veel bezoekers zijn.

Bewustwording

We hebben de gemeente Utrecht gevraagd om samen met ons op te trekken en bezoekers in de Twijnstraat (net als in de rest van het centrum) bewuster te maken van de maatregelen door: aanbrengen van de boodschappen “Fijn je weer te zien, geef elkaar de ruimte”, “Houd rechts aan” en daar waar nodig wachtstippen om het opstellen van wachtrijen op 1,5 meter te faciliteren. Vanuit CMU hebben we ook materiaal voor handen zoals een welkomstmat, deurbeleidposter, makelaarsbord of take-awayposter.

Medewerking

Wat kun je als ondernemer doen? Om met elkaar te voorkomen dat er naar aanleiding van meldingen van bezoekers toch moet worden ingegrepen is het fijn als je als ondernemer je bezoekers proactief blijft vragen om voldoende afstand te houden tijdens het wachten en daarnaast verzoekt om het eten en drinken of de boodschappen die ze ophalen niet ter plekke te nuttigen maar daarvoor een andere plek opzoeken. Fijn als je deze boodschap ook met een bord of poster zichtbaar maakt bij je afhaalpunt. Wij hebben hiervoor ook een poster beschikbaar in de inmiddels bekende huisstijl. Interesse in zo’n poster, andere materialen of behoefte aan iemand om even met je mee te denken? Laat het ons weten dan nemen we contact met je op en/of brengen we de materialen even langs: redmar@cmutrecht.nl