Catharijnesingel wint belangrijke Europese prijs

Het project Catharijnesingel heeft de European prize for urban public space 2022 gewonnen. Er waren 326 inzendingen uit 35 Europese landen en een shortlist van 25 projecten. De internationale jury concludeerde dat ‘de Catharijnesingel een modelproject is geworden voor stedelijke transformatie waarmee een leefbare en klimaatbestendige toekomst voor de stad wordt veiliggesteld’.

De landschapsarchitect van de Catharijnesingel, OKRA Landschapsarchitecten, heeft het project ingezonden voor deze internationale prijs en de singel in opdracht van de gemeente vormgegeven. De tweejaarlijkse prijs van het Centre of Contemporary Culture of Barcelona is een erkenning van landschappelijke ingrepen die de stedelijke openbare ruimte herstellen en verbeteren. 

Catharijnesingel

De Catharijnesingel werd in de jaren zeventig gedempt om ruimte te maken voor de auto, maar die ‘fout uit het verleden’ is na jaren van slopen, bouwen en graven hersteld. Door de terugkeer van het water is de hele singel weer een plek waar je graag wilt zijn. Je kunt een rondje varen om de stad en de oude resten van kasteel Vredenburg bekijken onder Hoog Catharijne. Door de natuurvriendelijke oevers is er bovendien meer ruimte voor flora en fauna en is er veel groen teruggebracht in de stad. Ook het Zocherpark ter hoogte van het Willemsplantsoen is hersteld in de geest van de ontwerper Jan David Zocher jr., die het park rond 1830 heeft ontworpen.