Bezoek wethouder aan ondernemers

Eén jaar nadat Nederland voor het eerst in een lockdown belandde, bezocht wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken) een aantal Utrechtse ondernemers in de binnenstad. Hij sprak onder meer met Broese-eigenaren Sandra en Erik van Doorn, Ton Bals en Betsie Wassenaar van Bureaubewust en Mark Kersten van Restaurant De Markt.

“Elke ondernemer heeft het afgelopen jaar z’n eigen sores gehad. Zo moest de ene ondernemer snel omschakelen naar het thuisbezorgen van boeken, terwijl de andere ondernemer puzzelde met de ruimte in de smalle straat of zorgen had over het personeel. Maar één ding viel mij op: allemaal hadden ze de wil om dóór te zetten en dat ze focussen op wat wél kan. Dat is een mindset die ondernemers eigen is, maar ik blijf er bewondering voor houden hoe snel ze een omslag weten te maken.”

Kritische noten werden ook gekraakt, bijvoorbeeld over de handhaving die in het begin niet altijd even helder was. Zorgen werden geuit over de toekomst: “Hoe lang gaat corona nog duren?” Ook is de leegstand in de binnenstad aan de orde gekomen, tijdens de gesprekken met de ondernemers. “Er wordt achter de schermen hard getimmerd aan een plan om de leegstand aan te pakken. Dat doen we samen met VCOC en Centrummanagement Utrecht. De ernstige leegstand dreigt ook elders; daarover zijn we in gesprek met andere grote steden en het ministerie van Economische Zaken.”