Aantal evenementen Koningsdag vergelijkbaar met 2018

Het aantal gemeentelijke evenementenvergunningen en tapontheffingen dat is verleend voor Koningsdag op 27 april is vergelijkbaar met vorig jaar. De gemeente heeft inmiddels 34 evenementenvergunningen afgegeven voor bijvoorbeeld (kinder)vrijmarkten, feesten op pleinen en activiteiten van Oranjeverenigingen tijdens Koningsnacht en –dag. Daarnaast zijn er 49 tapontheffingen afgegeven. Dat komt ongeveer overeen met vorig jaar (35 evenementenvergunningen en 43 tapontheffingen). Nieuw zijn vergunningen voor evenementen in Heuveloord, Rotsoord en het Moskeeplein in Lombok. Afgelopen maanden heeft de gemeente nauw overleg gehad met initiatiefnemers en aanvragen samen met politie en de brandweer beoordeeld.

Koningsdag is het grootst jaarlijks terugkerende evenement in Utrecht. Naast de vrijmarkt vinden verspreid over de hele stad activiteiten plaats. Net als voorgaande jaren zijn er onder meer vergunningen verleend voor evenementen op het Janskerkhof, de Neude, Mariaplaats en het Jacobskerkhof. Ook zijn er dit jaar weer kindervrijmarkten op het Nicolaaskerkhof, Park Lepelenburg, in de Händelstraat en het winkelcentrum Terwijde. De festiviteiten op het Domplein, het Lucasbolwerk en het plein bij het stadhuis krijgen dit jaar een andere invulling. Op het Domplein staat een aantal tappunten en is er muziek op de terrassen. Op het Lucasbolwerk is dit jaar geen podium. Op het Stadhuisplein staan tappunten, een foodtruck en is er achtergrondmuziek. Een overzicht van de festiviteiten op de pleinen is te vinden op deze plattegrond.
 
Koningsdag Utrecht App
Alle informatie over Koningsdag in Utrecht is te vinden in de app Woov. Hierin staat een interactieve kaart met alle evenementen en activiteiten, het programma van alle podia, (invaliden)toiletten, fietsenstallingen, taxiplaatsen en pinautomaten. De app is medio april beschikbaar. Ook kunnen bezoekers informatie vinden op www.utrecht.nl/koningsdag.
 
Utrecht spant zich in om Koningsdag feestelijk en veilig te laten verlopen. Ongeveer 400 medewerkers van de gemeente zijn betrokken. Zo faciliteert de gemeente onder andere verkeersregelaars, EHBO, reddingsbrigade, brandweer, plasvoorzieningen, hekken en andere veiligheidsmaatregelen. Aan het einde haalt de gemeente het afval op, jaarlijks zo’n 60.000 kilo.