149 meter walmuur aan de Oudegracht hersteld

De walmuur en werf aan de Oudegracht tussen de Jacobibrug en Viebrug zijn weer als nieuw. Hiermee is nu in totaal 3409 meter walmuur van de Oudegracht hersteld. Donderdag 29 september legde wethouder werven Rachel Streefland samen met een buurtbewoner de laatste steen in de werf. Vanaf oktober start vervolgens het werk aan de werf aan de andere kant van de Viebrug.

Walmuur tussen Jacobibrug en Viebrug
De herstelde walmuur tussen deze twee bruggen is 149 meter lang en daarmee een van de langste ‘rakken’ van de Oudegracht. Een rak is het deel tussen twee bruggen. De walmuur van dit rak is het afgelopen jaar aan de oostkant hersteld. Qua uitstraling sluit deze walmuur aan op de oude walmuren, maar bestaat uit nieuwe prefab-delen die op de fundering zijn gezet. Deze fundering is gemaakt door buispalen door de oude walmuur te schroeven.

De gemeente Utrecht herstelt wal-, werf- en kluismuren en kelders. Dit gebeurt in samenwerking met de keldereigenaren. Ook neemt de gemeente maatregelen om schade aan muren en kelders in de toekomst te voorkomen.

Start herstel walmuur en werf tussen Viebrug en Jansbrug
Er moet in totaal nog 411 meter walmuur aan de Oudegracht hersteld worden. In oktober gaat het werk aan de werf van start aan de andere kant van de Viebrug, tot de Jansbrug. Hier renoveert de gemeente 100 meter walmuur. Om overlast in het vaar- en terrasseizoen voor bezoekers en ondernemers te beperken, worden de werkzaamheden in twee delen opgeknipt. In het voorjaar van 2024 zijn de werkzaamheden tussen de Viebrug en de Jansbrug afgerond.

Nieuwe bomen
Bomen horen bij de Utrechtse werven. De bomen dragen niet alleen bij aan een groene binnenstad, ook slaan ze regenwater op in natte perioden en zorgen voor verkoeling in tijden van hitte. Er wordt daarom tijdens de werkzaamheden zorgvuldig omgegaan met de bestaande bomen. In sommige gevallen is er een te groot risico dat een boom onveilige situaties veroorzaakt of het erfgoed beschadigt. In dat geval is het noodzakelijk om de boom te verwijderen. Indien er een boom gekapt wordt, komt daar een nieuwe boom voor terug. Voor de start van de werkzaamheden tussen Jacobibrug en Viebrug zijn vier bomen gekapt. Komende winter worden vier nieuwe bomen geplant. Voor de start van de werkzaamheden tussen de Jansbrug en Viebrug moeten helaas zeven bomen worden gekapt. Na het werk komen er zeven nieuwe bomen terug in het wervengebied.