Zaak in beeld… Vis ’n Friet

Dat zich in het Domkwartier veel winkels, horeca en andere bedrijven bevinden, mag duidelijk zijn. Maar wie en wat gaat er echter achter al die ‘zaken’ schuil? Deze keer spraken we Dio van der Sluis (22) van Vis ’n Friet, Vismarkt 14.

‘Duurzaam ondernemen gaat bij ons als vanzelf’

Zijn grote liefde voor friet is ongetwijfeld tijdens de basisschooltijd geboren toen zijn oma hem al die jaren steevast op de vrije woensdagmiddag in haar autootje van Amsterdam naar Utrecht reed om hem op te halen en vervolgens te trakteren op heerlijke frietjes bij de plaatselijke snackbar. Kibbeling, behoort sindsdien, naast friet, tot zijn absolute frituurfavorieten.

Waarom vis en friet?

“Als frietliefhebber is het eten van verse, handgesneden patat natuurlijk ultiem. Volkomen terecht dat deze vorm van friet bakken de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen heeft. Tot onze komst gold dat voor kibbeling helaas niet. Als je trek had in een lekkere portie verse kibbeling in het centrum van Utrecht, moest je maar net de mazzel hebben dat de viskraam op de markt aanwezig was. Vanuit deze ergernis groeide bij mij ook de verbazing dat mijn twee lievelingssnacks binnen de stad nooit samen op de menukaart stonden. Dit terwijl het Engelse ‘Fish ‘n Chips’ sinds jaar en dag bewijst een gouden combinatie te zijn. Hier ontstond de uitgelezen kans om deze Britse klassieker om te toveren tot een duurzaam concept met een Hollandse twist. Geen vette, kleffe hap, maar krokante, smaakvolle en authentieke verse biologische frieten én de lekkerste kibbeling.”

En toen begonnen jullie gelijk ook maar op de Vismarkt

“Begin 2016 kwam een fantastische locatie in hartje Utrecht vrij; Vismarkt 14. Geloof het of niet, dit monumentale, karakteristieke en vooral historische pand is gevestigd op de plek waar voorheen de visafslag van Utrecht was. De toepasselijke straatnaam hadden wijzelf niet beter kunnen bedenken. Dit moest en zou hét onderkomen voor Vis ‘n Friet worden. Na een serie experimenten met verschillende biologische of duurzame aardappels, oliën, sauzen en vis, het ontwikkelen van ons merk en het inrichten van onze zaak, openden we op 6 juli 2016 de deuren van Vis ‘n Friet.”

Wat maakt jullie producten zo speciaal?

“Mijn vriendin Kim bereiden wij hier met een klein team zes dagen per week op verantwoorde wijze verse, handgesneden frieten en de lekkerste kibbeling van Utrecht. Onze vis wordt dagvers bezorgd door Visgilde Lijffijt & de Jong. De aardappels krijgen wij rechtstreeks van het land geleverd door John van der Kroon, dé specialist in frietaardappelen. Voor de authentieke aardappelsmaak bakken wij de patat met schil en al in de frituur, uiteraard geheel apart van de vis.”

Verantwoord?

“Duurzaam ondernemen gaat bij ons als vanzelf. Wij maken gebruik van groene energie, ledverlichting, biologische en duurzame producten, plantaardige olie en we scheiden met liefde ons afval. Stiekem zijn we ook een tikkeltje eigenwijs en vinden we de klassieke, niet-biologische dorstlessers toch het allerbeste combineren met onze ambachtelijke vis en friet.

Wat voegt jullie concept toe aan het Museumkwartier?

“In 1970 werd de laatste vis op de Vismarkt verkocht door winkel ‘De Voest.’ En nu is de vis dus al weer een jaar terug op de Vismarkt dankzij Vis ’n Friet. Vis ’n Friet behoort tot één van de hippe Duurzame speciaalzaakjes van het Domkwartier, bij ons kan je met mooi weer genieten op het terras of neem onze snacks lekker mee naar huis. We laten je heel graag de sfeer, de kibbeling en de friet proeven in onze knusse, gezellige winkel pal onder de Dom, waar je gerust een kijkje in onze keuken kunt nemen. Blijf bij ons eten, geniet van mooi weer op ons terras of neem onze snacks lekker mee naar huis. Daarnaast bestel je sinds kort gemakkelijk ons hele menu online en bezorgen we gratis bij jou thuis.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Het is mijn droom om meerdere Vestigingen in het land te openen en met een foodtruck op locatie iedereen te laten genieten van onze ambachtelijke frieten én de lekkerste kibbeling!”