Zaak in beeld… Pentik

Het Stadhuiskwartier zit vol met mooie en unieke winkels, bedrijven, horeca. Wij willen wel eens weten wie en wat er achter die ‘zaken’ schuilgaan. Deze keer spraken we Kati Rook, eigenaar van onze nieuwste aanwinst Pentik, Oudkerkhof 38, dat in april haar deuren opende.

Een stukje Finland in het Stadhuiskwartier

Pentik biedt een volledig assortiment woondecoratie: keramiek servies, glaswerk, maar ook meubels, lantaarns, lampen, sierkussens en handgemaakte kaarsen. Wat Pentik definieert is een gezelligere en zachtere vorm van de eenvoudige Scandinavische stijl.

“Wij bieden niet alleen producten, maar ook inspiratie en ideeën voor ons klanten. Ook zijn wij cadeauspecialisten en helpen graag aan bruiloft- of zakelijke geschenken, maar verkopen ook keramiek voor bedrijven als hotels, cafés en restaurants en kunnen alle soort keramiek ontwerpen op basis van de behoefte van klanten.”

Waar komt Pentik vandaan?

“Het familiebedrijf, opgericht in 1971 door keramiek-kunstenares Anu Pentik (75), heeft een eigen keramiekfabriek in Posio, in het Fins Lapland. Het is de meest noordelijke keramiekfabriek van de wereld. Al het keramiek en de handgemaakte kaarsen in ons winkel komen uit deze fabriek. Alle designs op het textiel zijn van Pentik’s eigen designteam, dat vier keer per jaar, voor elke seizoen, een nieuwe collectie ontwerpt.”

Wat voegt het concept toe aan het Stadhuiskwartier?

“Wij brengen vanuit het hoge noorden van Finland een frisse wind naar het Stadhuiskwartier; een ‘gezellige’ Scandinavische stijl. De geluiden van een Fins bos, de kleuren en de designs, gecombineerd met smaken, dragen bij aan de beleving van de Finse natuur.”

Waarom moeten we naar Pentik?

“Ik hoop dat bezoekers genieten van hun tijd in de winkel en de sfeer van het noorden van Finland ervaren. Behalve producten willen wij dat de klanten ideeën en inspiratie opdoen in onze winkel. Of het nu gaat om het stylen van een woonkamer of het feestelijk aankleden van een eettafel voor Pasen of Kerst. Wat wij uiteindelijk willen meegeven is dat warme gevoel van gezelligheid uit Finland.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“In Finland zijn al meer dan tachtig Pentik winkels gevestigd. Ook in Zweden, Tsjechië en Rusland zijn winkels van het Finse merk te vinden. Nederland, en dus het Stadhuiskwartier in Utrecht hoort nu ook in dit rijtje! We hopen binnen vijf jaar uit te breiden met twee tot drie winkels in Nederland. Ook zal later deze jaar de Nederlandse Pentik-webshop online gaan.”