Utrecht Digitaal

Racen als een gameheld, dansen op algoritmes en een gesprek met een ex-moderator van Facebook die vertelt over de donkere achterkant van dit sociale netwerk. Met Utrecht Digitaal staat voor het eerst een Culturele Zondag in het teken van digitale cultuur. Op 4 november draait het in de Utrechtse binnenstad en daarbuiten om robots, artificial intelligence, emoticons, fake news en data.

We kunnen ons geen leven zonder smartphone, wifi, gps en social media meer voorstellen. Digitale innovatie doet wat met ons allemaal en in Utrecht gebeurt veel op dit gebied. Tijdens Utrecht Digitaal stellen mediakunstenaars, game developers, festivals, medialabs en start-ups zichzelf voor én presenteren hun werk. Daarnaast gaan onder meer theatermakers, schrijvers en filosofen in op de digitale ontwikkelingen en haken ook organisaties aan die niet continu met digitale cultuur bezig zijn. Want ook zij hebben genoeg om te laten zien.

In totaal is op ruim 25 locaties programmering. Zo is er een racebaan in de parkeergarage van Hoog Catharijne waar je als een digitale game-cultheld kan rondrijden en wordt in de Domkerk gesproken over de relatie tussen religie en de virtuele wereld. Genoeg van het continu online zijn? De Ooster- en Westerkade worden omgetoverd tot Offline Zone. TivoliVredenburg fungeert als knooppunt waar veel thema’s samenkomen. Hier is gelegenheid om met de hele familie in de wereld van kunstmatige intelligentie en robots te duiken, kun je een gesprek bijwonen met een ex-moderator van Facebook die vertelt over de donkere achterkant van dit sociale netwerk, en is de vijfentwintigste editie van de Internet Yami Ichi / Black Market te bezoeken. Op deze internationale markt verkopen ruim honderd kunstenaars en ontwerpers producten die reageren op de online wereld.

Bekijk hier het hele programma!