Succesvolle pilot NIX18 krijgt vervolg

65 procent van de Utrechtse horecaondernemers leeft de landelijke leeftijdsgrens na en schenkt geen alcohol aan jongeren onder de achttien. Dat blijkt uit de pilot van de ‘Stichting NIX18 in Utrecht’, Koninklijke Horeca Nederland en de gemeente die liep van 1 juli 2017 tot 1 juli 2018. Vanwege de succesvolle pilot is besloten om de werkwijze structureel voort te zetten.

Samenwerking

De samenwerking tussen de gemeente en ‘Stichting NIX18 in Utrecht’ om de naleving te verbeteren, zijn vastgelegd in een nieuw convenant. Alle deelnemende horecabedrijven zijn enthousiast over de pilot en de resultaten. Eddy Schouten, voorzitter van Stichting NIX18 in Utrecht: “Door de pilot is niet alleen de naleving verbeterd, maar zijn de horecaondernemers ook met elkaar in gesprek en werken we samen om het doel, het niet schenken aan minderjarigen, te bereiken.”

Controles

‘Stichting NIX18 in Utrecht’ laat de controles op de naleving van de leeftijdsgrens uitvoeren door een onafhankelijk en gespecialiseerd bureau. Deelnemende horecabedrijven krijgen minimaal vier controles per jaar. Per overtreding op de leeftijdsgrens wordt één extra hercontrole binnen hetzelfde kwartaal uitgevoerd. De stichting streeft met haar deelnemers naar minimaal een gelijkwaardig of hoger gemiddeld nalevingspercentage van 65 procent.

Rol gemeente

De gemeente is bij de ondernemers van ‘Stichting NIX18 in Utrecht’ terughoudend in het reguliere toezicht op de controle op de leeftijdsgrens. Maar wanneer er drie keer een overtreding plaatsvindt, komt de ondernemer weer onder actief toezicht van de gemeente. Dit geldt ook bij klachten of excessen. Als de horecagelegenheid na een jaar onder gemeentelijk toezicht maximaal een overtreding op de leeftijdgrens heeft begaan, treedt de gemeente weer terughoudend op.