Dag van de architectuur in Stationsgebied

Het Stationsgebied viert de Dag van de Architectuur op zaterdag 17 juni. Tijdens de Dag van de Architectuur kun je deelnemen aan diverse rondleidingen die de huidige stand van zaken, de oplossingen voor de tussentijd en de toekomstige ontwikkelingen laten zien. Het Informatiecentrum Stationsgebied is tijdens de Dag van de Architectuur tussen 10:00 – 13:00 geopend. Maquettes en film geven een beeld van het Station en omgeving in 2030.

Utrecht vernieuwt zijn Stationsgebied. Dat was nodig. Sinds de bouw van Hoog Catharijne is de druk op de historische binnenstad flink toegenomen: het aantal inwoners groeit al jaren in fors tempo, steeds meer mensen nemen de trein, de fiets en de auto en Utrecht Centraal was te klein voor het aantal reizigers.

In 2009 ging de schop de grond in, de komende jaren wordt er flink gewerkt aan verschillende projecten. De eerste resultaten zijn nu zichtbaar zoals TivoliVredenburg, het Stadskantoor, de  nieuwe entree van Hoog Catharijne, station Utrecht Centraal, de Moreelsebrug en de Kinepolis Bioscoop. Andere projecten zijn nog volop in ontwikkeling, onder andere het Jaarbeursplein, het Stationsplein en de grootste fietsenstalling ter wereld eronder, Rijkskantoor de Knoop en het World Trade Center.

Aan de westkant van het centraal station breidt Utrecht op twee locaties het centrum uit. Op een deel van het Jaarbeursterrein zijn plannen om het Beurskwartier te ontwikkelen. Op en rond het Westplein zijn plannen voor het Lombokplein. De gemeente heeft recent de plannen een omgevingsvisie en een milieueffectenrapportage gepresenteerd.

Het volledige programma voor het Stationsgebied én voor de rest van de stad vind je op de website van Aorta